Ghostwriting

De slechtnieuwsbrenger

De slechtnieuwsbrenger

Hoe ik de ghostwriter werd van mijn eigen lief

 “Dáár moet Lannoo een boek over hebben”, zei Kaat De Man, mijn toenmalige redacteur bij Lannoo. Ik had haar net verteld wat mijn lief deed van werk. Hij is namelijk de man die je ’s nachts liever niet aan de deur krijgt: ‘slachtofferbejegenaar’ is de officiële term, maar ‘slechtnieuwsbrenger’ zegt meer. Corona bracht ons de tijd voor dat boekenproject waarin ik de ghostwriter werd van mijn eigen lief.

 

De Slechtnieuwsbrenger / Filip Cauwelier, opgetekend door Fieke Van der Gucht (Lannoo, 2020)


F*ck you, flik

F*ck you, flik

 Hoe ghostwriting me bevlogen vakbondsmensen leerde kennen

Er waren eens twee Vincents die bij VSOA Politie werkten. Het geweld tegen ‘hun’ politiemensen was hun een ware doorn in het oog. Ze startten op, maar de vluchtigheid daarvan zat hun niet lekker. Dus zochten ze via Lannoo hulp bij het schrijven. Ik verwerkte meer dan 20 Franstalige en Nederlandstalige getuigenissen over geweld tegen de politie tot een boek dat de bevolking en haar beleidsmakers een geweten moet schoppen.een succesvolle videocampagne

F*ck you, flik: getuigenissen over geweld tegen de politie / Vincent Houssin en Vincent Gilles  (Lannoo, 2023)


Act to attract

Act to attract

Hoe ghostwriting een heerlijke stijloefening kan zijn

Met Act to Attract: manifesteer like a badass trad ik een wereld binnen die ik niet kende, die van het manifesteren met name. De sympathieke Karen Adriaenssen had een eigen roadmap ontwikkeld om lezers "vastberaden maar liefdevol naar een succesmindset te gidsen". Daarmee zouden ze  "meer geluk en geld, vrijheid en impact kunnen creëren". Het manifesteren kreeg ik niet onder de knie, maar het specifieke spirituele jargon des te meer. Het was fijn om een stijl te ontwikkelen die de mijne niet is, maar de auteur als gegoten zit. Ghostwriting is immers geen kwestie van je eigen stem opdringen, maar van de auteur een stem te geven die bij hem, haar of hun past.

 

 Act to Attract: manifesteer like a badass / Karen Adriaenssen (Borgerhoff & Lamberigts, 2022)

Het recept

Het recept

Hoe ik honger kreeg van deze ghostwritingopdracht

Het Recept kwam er in opdracht van dokter Servaas Bingé en uitgeverij B&L. Bingé introduceerde het concept van intermittent fasting in Vlaanderen. Hij past ook toe wat hij predikt, helaas. Dagen aan een stuk interviewde ik hem van 9 tot 14 uur. Pas daarna at hij zijn eerste maaltijd van die dag. Dat betekende dat ook ik aangewezen was op water en groene thee die me tijdens de interviewuren geserveerd werden. Op mijn opnames is regelmatig mijn rammelende maag te horen. Na elke interviewdag had ik honger als een paard. Zijn dieetboek leverde me zo uiteindelijk extra kilo's op.

 

 Het Recept: wat je moet eten en waarom / Servaas Bingé (Borgerhoff & Lamberigts, 2022)